środa, 22 sierpnia 2012

coś na osłodę życia i nieprzespanych nocy

Nie od dziś wiadomo, że życie młodej matki wywraca się do góry nogami.
Nie można już sobie pozwolić na wieczorne wyjścia "tylko we dwoje", oglądanie filmów do białego rana,
ani na głośniejszą muzykę (czyli zero imprez)
...
ale
...
jak każdy, tak i młoda matka może sobie troszkę osłodzić życie. Oto prosty sposób na wieczór z czymś dla ciała przed telewizorem:


TORT ANANASOWY

Składniki:
  • 200 g masy marcepanowej,
  • 4 białka,
  • 60 ml mleka,
  • 400 ml kremowej śmietanki,
  • 4 łyżki proszku do usztywnienia śmietany (może być np. proszek do pieczenia jeśli nie zdobędziesz tego typowego do usztywniania),
  • 120 g cukru pudru,
  • cukier,
  • 60 g mąki (najlepsza jest krupczatka),
  • szczypta cynamonu,
  • olej do wysmarowania gofrownicy do wafli (lub karbowanej patelni),
  • 500 g ananasa z puszki,
  • 2 kieliszki likieru pomarańczowego (dla karmiących wersja z nektarem z kartonika),
  • 200 g świeżych truskawek z szypułkami,
  • orzeszki pistacjowe.

Przygotowanie:
  1. Masę marcepanową przetrzeć przez bardzo gęste sito i wymieszać na gładką masę z nie ubitym białkiem oraz z mlekiem.
  2. Przesiać przez sito cukier puder oraz mąkę i dodać do masy. Dosypać cynamon. Na wysmarowanej olejem maszynce do wafli lub na karbowanej paletni wypiekać cienkie placki, doprowadzając je do lekko brązowego koloru.
  3. Następnie wyłożyć gotowe placki np. na deskę lub specjalną siateczkę (folia spożywcza przyklei się więc unikać) i pozostawić do wystygnięcia.
  4. Ananasa pokroić (na zdjęciu jest w cienkie paseczki ale może to być kosteczka). Połowę porcji ananasa zmiksować. Śmietanę ubić na półsztywno, dodać proszek do usztywniania śmietany i ubijać tak, aby była bardzo sztywna. Dosłodzić do smaku.
  5. Wymieszać ze śmietaną zmiksowanego ananasa oraz likier pomarańczowy (lub nektar).
  6. Na jednym z placków rozsmarować porcję kremu i poukładać na nim jedną część kawałków ananasa. Przyłożyć to drugim plackiem, posmarować i tak dalej. Najlepiej ograniczyć się do 2 warstw kremu, wtedy łatwiej się kroi.
  7. Pozostałą porcją kremu napełnić strzykawkę lub "rękaw" do ozdabiania tortów i wyciskać go przez końcówkę z dużą gwiazdką, tworząc rozetę na środku górnego placka, a na jego obwodzie równoramiennie wyciskając niewielkie kleksy (oczywiście można użyć wziniętego ręczniczka kuchennego i wykonać wzory wedle upodobania i zdolności cukierniczych).
  8. Truskawki umyć, ale nie urywać szypułek, pokroić w cząstki. Na każdym z kleksów układać po jednej truskawce.
  9. Tort ozdobić pokrojonymi orzeszkami pistacjowymi.



UWAGA:

ANANASA MOŻNA OCZYWIŚCIE ZASTĄPIĆ BRZOSKWINIĄ
do ozdabiania również można użyć innych owoców: np. malin lub kiwi
zamiast pistacji świetnie sprawdzają się rodzynki
JEDEN PRZEPIS A TYLE MOŻLIWOŚCI :)

smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz