poniedziałek, 8 października 2012

pyszne, lekkie, proste = zachwycające

Kiedy zapraszasz wymagających gości należy przygotować się na każdą okoliczność.
Nauczona doświadczeniem, przed daniem głównym serwuję minimum dwie przystawki.

Dzięki temu ma się chwilę na dopracowanie dania głównego,
 jeśli goście przyszli chwilę za szybko.
Dziś jedna z nich (druga jutro).


SZYNKA W POMIDORACH

Składniki (na 8 porcji) :
  1. 20 dag szynki
  2. 8 pomidorów (nie za dużych-przecież nie chcemy, żeby goście po przystawce byli najedzeni)
  3. puszka groszku
  4. pół słoika marynowanego selera
  5. 3-4 jajka
  6. kilka gałązek koperku oraz natki pietruszki
  7. 3-4 łyżki majonezu
  8. sól i pieprz
Przygotowanie:
  • groszek i seler odsączyć
  • jajak ugotować na twardo, ostudzić i obrać
  • jajak i szynkę drobno pokroić
  • koperek oraz natkę umyć i posiekać (kilka gałązek zostawić do dekoracji)
  • tak przygotowane składniki sałatki wymieszać z majonezem
  • doprawić solą i pieprzem (sałatkę najlepiej przygotować około godziny przed podaniem)
  • pomidory przekroić (powyżej połowy) i wydrążyć środki
  • nałożyć do wydrążonych pomodorów kopiastą porcję sałatki
  • na konic udekorować natką oraz koperkiem


Pyszne, lekkie i wykwintne.
A co najważniejsze: łatwe w przygotowaniu i zachwyci wszystkich biesiadników.

U mnie ta przystawka zrobiła furorę i zniknęła z półmiska w oka mgnieniu
(a miałam aż 24 porcje)

SMACZNEGO :-)
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz