Moja kuzynka bardzo lubi owoce morza.
Krewetki, ośmiorniczki, i inne obślizgłe i bezkształtne stwory...
Więc specjalnie dla niej wykopałam coś z mojej "wielkiej księgi przepisów".
KREWETKI Z MASŁEM IMBIROWO-ZIOŁOWYM
Składniki:
- 24 duże krewetki (świeże lub rozmrożone)
- 1 limonka lub cytryna
- 6 łyżek miękkiego masła
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
* przygotuj masło smakowe:
- miękkie masło utrzyj z czosnkiem, imbirem i olejem na gładką pastę
- dodaj szczypiorek, przypraw solą i pieprzem
- włóż do lodówki
- krewetki obierz ze skorupek, umyj i dokładnie osusz
- na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki przygotowanego masła smakowego i obsmaż krewetki na złoty kolor
- na każdej krewetce połóż kawałek pozostałego masła
podawać zaraz po przygotowaniu z cząstkami limonki lub cytryny
Agata i cała reszta: SMACZNEGO :-)
Haha, teraz Agata musi nauczyć się jak przygotować te krewetki. ;)
OdpowiedzUsuńDanke za przepis. Lecę gotować.
OdpowiedzUsuńJa uwilbiam krewetki ugotowane z wegeta odrobina seven up i maczane w occie winnym polecam :)
OdpowiedzUsuńKarolina Pozdrawiam z Dubaiu .